HOME LIFESTYLE SHARE PROPERTY HOTNEWS ARTIST HEADNEWS SATELLITE PROJECT CARS OIL COMMODITY REPORTS PHOTOGRAPHER QUOTE LOVESTORY RECIPES KITCHEN MIXSALE PHONE GUFFAW SPIRITUAL PHOENIX FLICKS

nuffnang

TRANSLATE

Thursday, 28 August 2014

TANAH UNTUK PEMBANGUNAN SELUAS 6.353 DIMAJUKAN DAN DIJUAL
TANAH LOT NO. 4947 DAN 5021, MUKIM SETAPAK, DAERAH GOMBAK, SELUAS 6.353 EKAR (276736.68 KPS) UNTUK LOT NO.4947 DAN LOT 5021 SELUAS 2.204 EKAR (96006.24 KPS) UNTUK DIBANGUNKAN DAN DIJUAL


Maklumat Tanah
Negeri: Selangor
Daerah: Gombak
Tempat: Sg.Pusu
No. Lot: Lot 4947

No. Hak Milik: PM237
Pajakan: 99 Tahun Sehingga 5 September 2094
Kampung: Mukim Setapak
Status Tanah: Tanah Simpanan Melayu (Rizab Melayu)
Luas Lot 4947: 6.353 Ekar Atau 276736.68 Kaki Persegi
Kategori Tanah: Pembangunan Kediaman:

a) Rumah Teres 2 Tingkat, 32 Unit, Size 6.096M X 19.812M
b) Rumah Teres 2 tingkat, 45 Unit, Size 5.486M X 19.812M
c) Pangsapuri 12 Tingkat


Ada Dua Tawaran untuk kawasan tanah lot ini:

1) Tawaran Pertama

TANAH UNTUK DIJUAL
Kalau ada pelanggan berminat nak beli tanah sahaja, maka tuan pemilik tanah tiada masalah untuk jual tanah lot tersebut.

Harga Tawaran:
1) RM9,130,000.00 (Sembilan Juta Dan Satu Ratus Tiga Puluh Ribu Sahaja) Bagi Lot 4947

LANGKAH PERTAMA
Pembeli perlu menyediakan Penyata Kewangan Atau Bukti Kemampuan sebelum melawat kawasan tanah, penyata kewangan itu hendaklah diemailkan mengikut details seperti berikut:

Kepada:
HASSANAL HASHIM IBRAHIM
PV3, JALAN MELATI UTAMA 3,
TAMAN MELATI UTAMA,
55100 SETAPAK, KL.
Email: 1mytv4u@gmail.com

LANGKAH KEDUA
Setelah pihak kami menerima Penyata Kewangan dari pembeli/wakil pembeli, seterusnya menetapkan temu janji tarikh, masa dan tempat perjumpaan segera secara email, cal, sms atau melalui sosial media (Whatssap/Line/Wechat) dan sebagainya.

LANGKAH KETIGA
Perjumpaan, perbincangan dan aktiviti melawat kawasan tanah.

LANGKAH KEEMPAT
Sekiranya pembeli setuju untuk membeli hartanah berkenaan, pembeli perlu menyediakan bayaran Deposit atau Wang Pendahuluan sebanyak 10% daripada harga tanah, bayaran deposit dibuat di pejabat pemegang amanah atau pejabat peguam pemilik tanah.

LANGKAH KELIMA
Dalam tempoh 10 atau 21 hari waktu berkerja, peguam akan menyediakan surat perjanjian jual beli (SPA) manakala sekiranya pembeli membeli hartanah menerusi pinjaman bank akan mengambil masa 7 hari bekerja untuk menentukan sama ada pembeli layak mendapat kemudahan pinjaman atau pun tidak, pembeli akan menandatangani perjanjian pinjaman dengan panel bank sekiranya permohonan pinjaman diluluskan. Kami akan menghubungi / menasihatkan pembeli supaya menandatangani perjanjian jual beli tanah dengan pemilik tanah di pejabat peguam. Semasa menandatangani perjanjian ini, pembeli hendaklah membayar baki tunggakkan iaitu sebanyak 90% lagi daripada harga tanah.

Nota Penting: Sekiranya pembeli tidak memohon pinjaman bank, baki tunggakkan boleh dilangsaikan oleh pembeli dalam tempoh 3 bulan dari tarikh bayaran Deposit atau Wang Pendahuluan atau tarikh perjanjian jual beli tanah (SPA).
2) Tawaran Kedua

TANAH UNTUK DIBANGUNKAN
Ada beberapa perkara asas penting yang perlu difahami sekiranya ada pihak berminat (Pemaju) mencari tanah untuk dibangunkankan dan dimajukan. Asas penting itu mengenai kepentingan kedua-dua pihak iaitu diantara Pemilik Tanah dan Pemaju Tanah. Pemilik Tanah mensyaratkan sekiranya ada pihak berminat (Pemaju) hendaklah bersetuju sekiranya

1) Kepentingan syer bahagian Pemilik Tanah hendaklah dijaga dan dipersetujui sebanyak 25% dari kadar keuntungan jualan setelah segala kos ditolak. Manakala jumlah syer untuk bahagian Pemaju sebanyak 75% setelah segala kos ditolak.

2) Pemaju hendaklah bersetuju memberi Ganjaran Awal Sekurang-kurangnya 20% dari harga tanah kepada Pemilik Tanah setelah selesai menandatangani Memorundom Perjanjian diantara Pemilik Tanah dan Pemaju. Ganjaran Awal yang disebut itu akan dibincangkan kemudian. Sekiranya pemaju benar-benar berminat.

4) Pemaju juga hendaklah mematuhi dan mengakui beberapa aspek lain seperti membina rumah kediaman mengikut panduan dan asas kelulusan pihak berkuasa tempatan. Menjual Rumah kepada kaum Melayu dan Bumiputra sahaja.

5) Perkara-perkara yang lain akan dibincangkan kemudian, setelah pemaju benar-benar bersetuju dan mahu mengambil tanah lot tersebut untuk dimajukan.

PROSEDUR DAN LANGKAH-LANGKAH PENGURUSAN:

LANGKAH PERTAMA
Pemaju menyediakan Surat Minat, Penyata Kewangan Atau POF dan Draft JV Agreement Atau Draft JV MOA kepada kami

LANGKAH KEDUA
Bila Draft kami terima secara email atau hardcopy, maka kami akan hantar ke Peguam Tuan Tanah untuk semakan dan peneletihan dalam masa 2 hingga 3 hari masa bekerja.

LANGKAH KETIGA
Sekiranya Draft JV tersebut dipersetujui oleh Tuan Tanah, Maka Urusan UNDERTAKING LETTER untuk pihak ketiga Perunding / Agent / Broker hendaklah disediakan oleh Pemaju bagi menjamin penglibatan dalam urus niaga perundingan dilindungi tanpa sebarang propaganda dari mana-mana pihak yang terbabit.

LANGKAH KEEMPAT
Setelah Urus niaga itu selesai, maka Perunding / Agent / Broker perlu segera mengatur dan mendapatkan masa, tarikh dan tempat perjumpaan diantara kedua-dua pihak Tuan Tanah dan Pemaju. Selain itu mengingatkan kedua-dua pihak perlu membawa bersama:

Bagi Tuan tanah, bukti-bukti dokumen seperti Geran Original, Surat Kelulusan pejabat daerah dan pejabat tanah manakala bagi Pemaju bukti-bukti Company Profile dan Penyata Kewangan Terkini dan sebagainya perlu di bawah bersama semasa perbincangan atau TTM.

LANGKAH KELIMA
SETELAH BERLAKUNYA PERSEFAHAMAN DIANTARA DUA PIHAK TUAN TANAH DAN PEMAJU, IAITU SETUJU USAHASAMA BERDASARKAN DRAFT JV MOA YANG DIFAHAMI DAN DIPERSETUJUI BERSAMA MAKA URUSAN TERAKHIR MENANDATANGANI MEMORUNDUM OF AGREEMENT JOINT VENTURE ATAU (MOAJV).

Bagi pembeli / pemaju yang serius, sila hubungi kami
Call/SMS: +60145538989, +60192959797
Line : +60145538989 
Skype: shhimec 
Email: 1mytv4u@gmail.com
Blog: http://my1property4u.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment