HOME LIFESTYLE SHARE PROPERTY HOTNEWS ARTIST HEADNEWS SATELLITE PROJECT CARS OIL COMMODITY REPORTS PHOTOGRAPHER QUOTE LOVESTORY RECIPES KITCHEN MIXSALE PHONE GUFFAW SPIRITUAL PHOENIX FLICKS

nuffnang

TRANSLATE

Friday, 10 July 2015

TANAH UNTUK DIMAJUKAN SELUAS 3.0295 EKAR, DI DAERAH SEREMBAN, MUKIM SETUL, SG. KEPAK, SEREMBAN, NEGRI SEMBILAN.

TANAH UNTUK DIMAJUKAN SELUAS 3.0295 EKAR, DI DAERAH SEREMBAN, MUKIM SETUL, SG. KEPAK, SEREMBAN, NEGRI SEMBILAN.
Maklumat Tanah:
Status Tanah Pertanian, Keluasan 3.0295 Ekar, FreeHold, International, Mukim Setul, Tempat RTP. Sg Kepak, Daerah Seremban, Negeri Sembilan, Zooning Tiada Halangan Untuk Pembangunan.

Kedudukan Tanah:
Terdapat beberapa perumahan telah dibina sejak beberapa tahun lalu, anggaran jarak lebih kurang 400 Meter dari kawasan tanah berkenaan.

Kelebihan Kawasan: 
Sesuai untuk Pembangunan Rumah Teres, Rumah Semi-D, Rumah Banglo, Taman Perumahan, Bangunan Kedai dan Sebagainya.


Potensi Harga Tanah:
Harga Tanah dijangka akan meningkat kerana kedudukan tanah terletak disekitar kawasan berdekatan kemudahan awam, akses jalan & lebuhraya yang mudah, hanya beberapa KM ke lapangan terbang, pusat-pusat bandar sekitar Putrajaya, Cyberjaya, Seremban, Nilai, Bangi, Kajang dan terminal LCCT & KLIA.

Harga Tanah:
RM47.00 Per Kaki Persegi

Cadangan:
Ada Dua Tawaran untuk kawasan tanah ini:

1) Tawaran Pertama

TANAH UNTUK DIJUAL
Kalau ada pelanggan berminat nak beli tanah sahaja, maka tuan pemilik tanah tiada masalah untuk jual tanah lot tersebut.

Harga Tawaran:
1) RM6,202, 355.00 (Enam Juta Dua Ratus Dua Ribu, Tiga Ratus Lima Puluh Lima Juta Sahaja) 

LANGKAH PERTAMA
Pembeli perlu menyediakan Penyata Kewangan Atau Bukti Kemampuan sebelum melawat kawasan tanah, penyata kewangan itu hendaklah diemailkan mengikut details seperti berikut:

Kepada:
PHOENIX CALIBRE GROUP SDN BHD
ATTN: ENCIK HASSANAL HASHIM IBRAHIM
66-2, Jalan Tasik Utama 7, The Trillium, Lake Fields,
57100 Sg. Besi, Kuala Lumpur.
Email: 1mytv4u@gmail.com

LANGKAH KEDUA
Setelah menerima Penyata Kewangan dari pembeli/wakil pembeli, seterusnya menetapkan temu janji tarikh, masa dan tempat perjumpaan segera secara email, cal, sms atau melalui sosial media (Whatssap/Line/Wechat) dan sebagainya.

LANGKAH KETIGA
Perjumpaan, perbincangan dan aktiviti melawat kawasan tanah.

LANGKAH KEEMPAT
Sekiranya pembeli setuju untuk membeli hartanah berkenaan, pembeli perlu menyediakan bayaran Deposit atau Wang Pendahuluan sebanyak 10% daripada harga tanah, bayaran deposit dibuat di pejabat pemegang amanah atau pejabat peguam pemilik tanah.

LANGKAH KELIMA
Dalam tempoh 10 atau 21 hari waktu berkerja, peguam akan menyediakan surat perjanjian jual beli (SPA) manakala sekiranya pembeli membeli hartanah menerusi pinjaman bank akan mengambil masa 7 hari bekerja untuk menentukan sama ada pembeli layak mendapat kemudahan pinjaman atau pun tidak, pembeli akan menandatangani perjanjian pinjaman dengan panel bank sekiranya permohonan pinjaman diluluskan. Kami akan menghubungi / menasihatkan pembeli supaya menandatangani perjanjian jual beli tanah dengan pemilik tanah di pejabat peguam. Semasa menandatangani perjanjian ini, pembeli hendaklah membayar baki tunggakkan iaitu sebanyak 90% lagi daripada harga tanah.

Nota Penting: Sekiranya pembeli tidak memohon pinjaman bank, baki tunggakkan boleh dilangsaikan oleh pembeli dalam tempoh 3 bulan dari tarikh bayaran Deposit atau Wang Pendahuluan atau tarikh perjanjian jual beli tanah (SPA).

2) Tawaran Kedua

TANAH UNTUK DIBANGUNKAN
Ada beberapa perkara asas penting yang perlu difahami sekiranya ada pihak berminat (Pemaju) mencari tanah untuk dibangunkankan dan dimajukan. Asas penting itu mengenai kepentingan kedua-dua pihak iaitu diantara Pemilik Tanah dan Pemaju Tanah. Pemilik Tanah mensyaratkan sekiranya ada pihak berminat (Pemaju) hendaklah bersetuju sekiranya

1) Kepentingan syer bahagian Pemilik Tanah hendaklah dijaga dan dipersetujui sebanyak 25% dari kadar keuntungan jualan setelah segala kos ditolak. Manakala jumlah syer untuk bahagian Pemaju sebanyak 75% setelah segala kos ditolak.

2) Pemaju hendaklah bersetuju memberi Ganjaran Awal Sekurang-kurangnya 20% dari harga tanah kepada Pemilik Tanah setelah selesai menandatangani Memorundom Perjanjian diantara Pemilik Tanah dan Pemaju. Ganjaran Awal yang disebut itu akan dibincangkan kemudian. Sekiranya pemaju benar-benar berminat.

4) Pemaju juga hendaklah mematuhi dan mengakui beberapa aspek lain seperti membina rumah kediaman mengikut panduan dan asas kelulusan pihak berkuasa tempatan. Menjual Rumah kepada kaum Melayu dan Bumiputra sahaja.

5) Perkara-perkara yang lain akan dibincangkan kemudian, setelah pemaju benar-benar bersetuju dan mahu mengambil tanah lot tersebut untuk dimajukan.

PROSEDUR DAN LANGKAH-LANGKAH PENGURUSAN:

LANGKAH PERTAMA
Pemaju menyediakan
  • Surat Minat
  • Penyata Kewangan Atau POF  
  • Draft JV Agreement Atau Draft JV MOA 
LANGKAH KEDUA
Emailkan Perkara tersebut di atas kepada:
PHOENIX CALIBRE GROUP SDN BHD
ATTN: ENCIK HASSANAL HASHIM IBRAHIM
66-2, Jalan Tasik Utama 7, The Trillium, Lake Fields,
57100 Sg. Besi, Kuala Lumpur.
Email: 1mytv4u@gmail.com

LANGKAH KETIGA
Sekiranya Draft JV tersebut dipersetujui oleh Tuan Tanah, Maka Urusan UNDERTAKING LETTER untuk pihak ketiga Perunding / Agent / Broker hendaklah disediakan oleh Pemaju bagi menjamin penglibatan dalam urus niaga perundingan dilindungi tanpa sebarang propaganda dari mana-mana pihak yang terbabit.

LANGKAH KEEMPAT
Setelah Urus niaga itu selesai, maka Perunding / Agent perlu segera mengatur dan mendapatkan masa, tarikh dan tempat perjumpaan diantara kedua-dua pihak Tuan Tanah dan Pemaju. Selain itu mengingatkan kedua-dua pihak perlu membawa bersama:

Bagi Tuan tanah, bukti-bukti dokumen seperti
  • Geran Original
  • Dokumen Tanah Yang Berkenaanbagi Pemaju bukti-bukti Company Profile dan Penyata Kewangan Terkini dan sebagainya perlu di bawah bersama semasa perbincangan atau TTM.
Bagi Pemaju:
  • Company Profile
  • Penyata Kewangan Terkini dan sebagainya perlu di bawah bersama semasa perbincangan atau TTM.
LANGKAH KELIMA
SETELAH BERLAKUNYA PERSEFAHAMAN DIANTARA DUA PIHAK TUAN TANAH DAN PEMAJU, IAITU SETUJU USAHASAMA BERDASARKAN DRAFT JV MOA YANG DIFAHAMI DAN DIPERSETUJUI BERSAMA MAKA URUSAN TERAKHIR MENANDATANGANI MEMORUNDUM OF AGREEMENT JOINT VENTURE ATAU (MOAJV).Bagi pembeli yang serius, sila hubungi kami:
Call/SMS/Whatsapp:
+60145538989 (Hasnal)
Skype: shhimec Email: 1mytv4u@gmail.com
Blog: http://the1spnb.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment